Jag deltog på Kantar Sifos seminarie Unlocking Marketing ROI with AI häromdagen och noterade en hel del intressant information. Mest imponerande tyckte jag att deras heltäckande sätt att mäta ROI var för att särskilja verkliga reklameffekter och dess påverkan på försäljning då man tar hänsyn till alla påverkande variabler inklusive de långsiktigt varumärkesbyggande effekterna. Variablerna delas in i fyra huvudkategorier: Own and competitors media, Trade variables and activitation, Brand related events and metrics och Macroeconoics, climate and seasonal.

Detta verkligt heltäckande verktyg för att mäta och analysera effekter har saknats länge, men bristen har ju blivit uppenbar för alla marknadsförare då försäljningssiffror skall kopplas till en specifik insats, kampanj, media eller annons. I brist på kunskap, tid och även potentiella leverantörer så har många tvingats dra lite för enkla slutsatser om försäljningen och dess direkta koppling till enstaka insatser utan att även ta hänsyn till alla variabler samt den långsiktigt varumärkesbyggande marknadsföringens bidrag. Detta har blivit tydligt för till exempel Nike. Resultatet av att inte kunna mäta och påvisa traditionellt varumärkesbyggande insatser eller delar i en kampanj och hur de bidrar till försäljningen på lång sikt blir ju att dessa delar felaktigt har nedvärderats, medan andra direkt säljgenererande delars bidrag har överskattats.
Jag kan givetvis tänka mig att under en kortare period av några månader så behöver inte detta få någon större påverkan, men när detta pågår kontinuerligt så bidrar det till en potentiellt inkorrekt analys av försäljningseffekterna som i förlängningen medför en felaktig budgetallokering. Det positiva här var att Kantar kunde visa på hur mycket den varumärkesbyggande delen bidrog med i andel av försäljningen i flera case till exempel för ett ölmärke där den stod för 28 %. Enligt Kantar påverkar den varumärkesbyggande marknadsföringen under upp till 130 veckor.

En annan intressant del var hur AI-analysen av den kreativa utformningen och dess innehåll kunde förutsäga resultatet i målgruppen med mycket hög träffsäkerhet. Deras AI-verktyg analyserar då bildrutor genom hela filmen för att kunna förutsäga hur den kommer att påverka målgruppen. Korrelationen mellan det AI-estimerade resultatet och uppmätt verkligt result var extremt hög.
Här anser jag dock att det finns frågetecken i det fall du är kreativ och skapar ett helt nytt sätt att kommunicera i en befintlig produktkategori dvs på ett sätt som inte gjorts tidigare. Då skall detta alltså bedömas utifrån tidigare erhållna effekter från mer traditionellt kommunicerande filmer vilket gör att ett nytänkande i en produktion kommer att sakna de delar som historiska data visar har gett störst effekt och därmed bedöms din film att få lägre effekt. Helt nyskapande filmer för en produktkategori har dock möjlighet att ge betydligt högre uppmärksamhet och väcka intresse, vilket är svårt att förutsäga med historiska data. Om du dock skapar något som ligger i linje med hur man traditionellt kommunicerar inom produktkategorin så verkar detta verktyg grymt bra.
Fredrik Fiaschi 2025-01-24